D’inventaris i troballes

La tasca de realitzar l’inventari de llibres pertanyents a un fons antic representa sempre una oportunitat singular per a descobrir tresors que han romàs ocults durant anys, i fins i tot segles. En este sentit, durant el procés d’elaboració de l’inventari dels llibres pertanyents al Fons Antic de la Biblioteca de l’Arxiu Parroquial de Santa Maria d’Ontinyent, hem tingut el privilegi de trobar nombroses joies literàries i documentals que han enriquit notablement el nostre patrimoni cultural. Després de setmanes d’ardu treball, durant les quals hem examinat i catalogat prop de 300 volums, ens complau compartir amb vosaltres alguns dels descobriments més destacats que hem dut a terme al llarg d’este treball.

És important destacar que la nostra labor no es va limitar únicament a identificar llibres antics o peculiars, sinó que també ens hem trobat amb diversos objectes i documents que jeien ocults entre les pàgines d’estos llibres, oferint-nos valuoses perspectives sobre el passat. No obstant això, abans d’aprofundir en este aspecte, procedirem a enumerar alguns dels exemplars més curiosos i antics que encara preserva la biblioteca de l’arxiu.

Destacant la importància històrica i cultural del nostre patrimoni bibliogràfic, és rellevant esmentar que l’exemplar més antic preservat a la biblioteca és “Varias Resoluciones Morales de la Sagrada Escritura y de los Santos, dispuestas por los Evangelios de la Quaresma“, obra d’Agustín Osorio, impresa l’any 1634 i enquadernada en pergamí. Cal assenyalar que este llibre forma part d’un conjunt d’obres datades en el segle XVII, totes elles enquadernades en pergamí. Este conjunt, íntegrament, representa la part més antiga i valuosa de la col·lecció bibliogràfica de l’arxiu.

Dins de l’esmentada col·lecció de llibres, cal destacar la presència de nombroses anotacions i dibuixos manuscrits de l’època, la qual cosa conferix un valor afegit a estos exemplars, sent considerats testimonis d’especial estima a causa de la seua singularitat i autenticitat històrica. Entre estos, mereix menció especial el volum titulat “Desagravios de Christo, nuestro bien sacramentado, en satisfacción de las muchas ofensas que contra Su Magestad se cometen“, obra de l’autor Miguel Àngel Pasqual, publicada l’any 1687.

En el marc de les anotacions manuscrites presents en la col·lecció de llibres, es destaca un xicotet volum titulat “Compèndi de la gramática valenciana“, obra del reconegut intel·lectual valencià Lluís Fullana Mira (1871-1948), sent aquesta la seua primera edició. Dins d’este exemplar, es troba una dedicatòria escrita pel mateix autor dirigida a una persona identificada com Irene Albert, la qual resa de la manera següent: A Irene Albert en testimoni de cordial amistat, dedica este exemplar. L’autor.

 

Donada la rellevància històrica i cultural de l’Església de Santa María com un destacat centre de promoció musical al llarg dels seus segles d’existència, no sorprén trobar entre els exemplars de la seua biblioteca alguns dedicats a la temàtica musical. Entre ells, destaca el volum titulat “Principios de solfeo y canto para uso de los alumnos del Colegio Real de San Pablo de Valencia“, una obra impresa l’any 1849 del famós compositor, organista i pedagog valencià Pascual Pérez Gascón (1802-1864). A més, en el seu interior, es troba una breu nota manuscrita de propietat que indica: “Para el uso de Don Juan Bautista Cabanes, Presbítero“, la qual cosa afig un valor addicional a l’exemplar.

Com a exemple final de llibres curiosos a la biblioteca, es troba un llibre alié a temàtiques religioses titulat: “Curso elemental de mecánica y construcción“, escrit per Francisco Gascue i publicat l’any 1887 per l’Escola de Capatassos de Mines, Forns i Màquines d’Astúries. Este exemplar, que va pertànyer a un individu identificat com Elías Velasco Fernández segons una anotació datada durant el seu temps com a estudiant de mecànica en el curs de 1897, està notablement enriquit amb nombroses anotacions i dibuixos al llarg de les seues pàgines, tant en els marges com en documents addicionals inserits entre elles. La informació proporcionada pel nom del propietari revela que Elías Velasco va exercir el càrrec de fuster responsable en la restauració de les escoles de Liérganes i Pámanes, així com en la rehabilitació de la Casa Ajuntament, entre altres obres, durant el període comprés entre 1925 i 1930.

 

Continuem amb la segona secció d’este article, on ens enfocarem en les troballes més destacades dins d’alguns dels llibres que hem inventariat. Encara que hem trobat una gran quantitat de materials, principalment estampes religioses que abasten tot el segle XX, a continuació examinarem alguns dels documents que, a causa de la seua antiguitat o singularitat, considerem de major rellevància.

Dins del llibre prèviament esmentat “Desagravios de Christo, nuestro bien sacramentado, en satisfacción de las muchas ofensas que contra Su Magestad se cometen” de 1687, trobem una breu nota manuscrita en un paper. Pel contingut d’esta nota, podem inferir que es tracta d’una notificació que informa sobre la defunció de Juan Avellan, qui era rector de la Parròquia (encara que no podem confirmar si es referix a la Parròquia de Santa María, encara que és una suposició plausible), en una data encara per determinar. No obstant això, és probable que esta nota siga del segle XVIII.

En el tom III de “Compendio de la historia de la Iglesia ajustado a la célebre obra escrita con este título por S.E. el Cardenal Hergenröther, y acomodado al estudio de dicha asignatura en los seminarios” de 1889, es troba un rebut datat el 7 de maig de 1899. Este rebut correspon al pagament dels drets de l’examen de Teologia Ascètica i Teologia Pastoral realitzat per l’alumne ontinyentí Justo Nadal Valls en el Seminari Conciliar de València durant el curs 1898-1899. Considerant la data d’este document i la del llibre, és plausible inferir que este exemplar va ser utilitzat per Justo Nadal durant els seus estudis en el Seminari.

Dins del llibre “El reinado de Jesucristo“, obra de Santiago Llambrega Márquez imprés l’any 1890, es va trobar un document peculiar relacionat amb la col·lectoria de Sant Pasqual corresponent al mes d’abril de 1899. Este document consistix en un rebut que detalla la recaptació d’almoines de les misses durant un període de 20 dies del mes d’abril, realitzat per Vicente Martínez. La quantitat total recaptada ascendix a 60 pessetes.

Com a document final que hem seleccionat, dins del llibre de 1858 titulat “Vida virtudes, y maravillas del Santo del Sacramento, San Pasqual Baylon”, es va trobar uns Gojos al Xiquet Déu de la Salut, venerat en el Convent de Religioses i Franciscanes Descalces de Cieza, Murcia. Si bé no hi ha data d’impressió, podem deduir quasi amb seguretat que es tracta del segle XIX.

I fins ací arribem al final d'esta xicoteta recopilació de curiositats. Esperem que hàgeu gaudit i estigueu atents, perquè ens veurem de nou en el futur amb més coses interessants que compartir.

Arxiu Parroquial de Santa Maria d'Ontinyent

Raúl Calatayud - Ximo Tormo Soler