L'Arxiu Valencià del Disseny, sorgeix com una iniciativa de l’Escola Superior de Disseny de València i de la Universitat de València, que gestiona el projecte a través de la seua Fundació General. Amb un nucli inicial de documentació formada per l'arxiu personal i professional de Lola Castelló i Vicent Martínez al voltant de Punt Mobles i les col·leccions de documentació que ha recopilat Manuel Lecuona en els anys que ha dedicat a la investigación del disseny.
Té com a objectiu principal la catalogació i conservació de la documentació generada pels dissenyadors, els estudis de disseny i els departaments de disseny de les principals empreses valencianes.
Perquè puga ser consultada i estudiada, tant pels investigadors com per qualsevol persona interesada en analitzar, a partir de documentació original, els processos de creació, producció, difusió i ús del disseny.
Vídeo
Presentació de l’Arxiu Valencià del Disseny
Fons documentals
Eduardo Albors
Bañó & Lax Asociados
Paco Bascuñán
José Juan Belda
Pepe Benlliure
Xavier Bordils
Lola Castelló – Punt Mobles
Col·legi de Dissenyadors d’Interior de la Comunitat Valenciana – CDICV
Universitat Jaume I de Castelló – Dissenyadors valencians
Espai Corbat
Manuel Lecuona
Vicent Martínez – Punt Mobles
Familia Martínez-Medina
Fernando Mateu de Ros
Pedro Miralles
Ramón Ricart Gil
Mariana Salgado
Bernardo Tejeda
Andrés Gil Cañizares
Juan Nava
UV Cultura
Dates extremes: 1900 - 2010
L'Arxiu Valencià del Disseny
Té el compromís de promoure i fomentar l’apreciació de les aportacions del disseny a la cultura i l’economia de les nostres societats.
La Universitat de València
Gestiona l’AVD, a través de la seua Fundació General i amb l’EASD València, per proveir la continuïtat i estabilitat que el projecte requereix.
Publicacions:
Revista Arxiu
Dedicada al disseny que acull principalment articles d’investigació inèdits revisats per parells cecs. De periodicitat anual, consta d’una secció avaluable (Estudis) i una altra no avaluable (Documents i Ressenyes). Publicada en accés obert pel Arxiu Valencià del Disseny a través de la Universitat de València.
Informació i contacte: revistaarxiu@uv.es
Memòria etnològica del disseny
Arxiu de la memòria
Les entrevistes han permès recopilar una informació necessària per comprendre els punts de vista dels diferents membres de la comunitat de dissenyadors.
Els criteris de selecció dels entrevistats i entrevistades han tingut en compte, l’aportació del seu treball en l’àmbit del disseny a la història de la cultura valenciana, com expressions artístiques pròpies de la Comunitat Valenciana i la seva aportació i reconeixement en l’àmbit nacional i internacional.
Veure entrevistes
Dissenyador d’interiors.
Dissenyador i cofundador de Punt Mobles.
Dissenyadora i cofundadora de Punt Mobles.
Dissenyador industrial.
Dissenyador global.
Congressos:
El disseny en el marc de l'economia circular: creació, valorització i recepció
L’Arxiu Valencià del Disseny organitza el seu primer congrés internacional anomenat “El diseño en el marco de la economía circular: creación, valorización y recepción – Design in the Frame of Circular Economy: Creation, Valorization and Reception”. Aquest congrés tindrà lloc els dies 10, 11 i 12 de novembre de 2022 en la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València. Les ponències, taules temàtiques redones, comunicacions i pòsters que es presentaran tractaran aspectes fonamentals del disseny en l’actualitat, com són: la creació del disseny, la seua posada en valor i la seua recepció social en el marc de l’anomenada economia circular. A més a més, s’organitzarà tota una sèrie d’activitats a altres espais relacionats amb el disseny.
Data: 10, 11 i 12 de novembre de 2022
Lloc: Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València. Sala Palmireno (3er pis).
Streaming Ponències i Comunicacions: Canal de Youtube de la Fundació General de la Universitat de València
Vídeos:
Exposicions
José Martínez-Medina i la innovació artística a Valencià
Cristina Alabau
Andreu Alfaro
Anzo
Rafael Armengol
Manuel Boix
Javier Calvo
Camelia
Equipo Crónica
Amadeo Gabino
Josep Guinovart
Artur Heras
Manuel Hernández Mompó
Carmen Michavila
Joaquín Michavila
Ana Peters
Eusebio Sempere
Salvador Soria
Manuel Valdés
Aurora Valero
Salvador Victoria
José María Yturralde
Contextos de la Col·lecció Martínez Guerricabeitia – Universitat de València
Del 20 de desembre de 2022 al 16 d’abril de 2023.
José Martínez-Medina y Montoro (1919-2006) va fer-se càrrec, des de 1952 i junt amb els seus germans, de l’empresa que havien heretat de son pare, el fundador de la fàbrica de mobles, Juan Martínez Medina. La dedicació de José no es va restringir a col·laborar en la gestió del negoci familiar, sinó que també exercí una carrera com a dissenyador per a la companyia que, a hores d’ara, ja està considerada com una de les principals aportacions a la modernització del moble i de l’interiorisme a València durant la segona meitat del segle XX. La seua formació en l’Escola de Belles Arts de la ciutat i la seua experiència treballant en l’empresa familiar des de molt jove el van dotar d’altes competències com a dibuixant, creador de dissenys de productes i projectista d’interiors.
Però també el seu constant interès per tot allò que estava associat a la creació artística, així com la seua inquietud per adaptar-se i adaptar el seu entorn productiu a les noves tendències estètiques del seu temps feren de José Martínez-Medina una personalitat influent en el món artístic valencià.
La botiga que la família Martínez-Medina va obrir al carrer del Poeta Querol de València en 1962 esdevingué, gràcies a l’impuls de José, un lloc de trobada amb qui compartia els seus interessos vers una orientació innovadora del fet creatiu, bé fora des de plantejaments teòrics, com en el cas de Vicente Aguilera Cerni, o des de la pràctica artística, com en el de Ximo Michavila. A més de les seues relacions amb artistes que ja havien assolit cert reconeixement dins els cercles acadèmics i de la crítica, José Martínez-Medina contribuí a fer que un nombrós grup de joves emergents guanyara visibilitat. Durant dècades, ell disposà l’esmentat local de venda de mobles com a sala d’exposicions per a creacions recents, algunes de les quals eren el resultat d’experiments creatius i d’actituds fortament inconformistes respecte a les concepcions més convencionals. D’aquesta manera, actuà com a contacte i facilitador per tal que, fins i tot qui optava per les propostes més arriscades, trobara vies d’introducció en el mercat artístic i de difusió de la seua obra.
El cos principal de l’exposició prové de la Col·lecció Martínez Guerricabeitia de la Universitat de València, que té entre els seus fons una bona representació de pintures i obres gràfiques degudes a artistes sobre qui existeix alguna constància de la relació artística amb José Martínez-Medina. A aquesta contribució, s’hi han afegit altres obres provinents de la mateixa família Martínez-Medina, així com préstecs de l’IVAM i de diverses artistes o dels seus hereus, que cobreixen l’època de major implicació artística de José Martínez-Medina, des dels anys seixanta fins a la fi del segle XX. A més de l’interès que per elles mateixes tenen aquestes obres com a evidències de la vitalitat de la creació artística en València durant un llarg període, l’Arxiu Valencià del Disseny de la Universitat de València, com a entitat organitzadora, vol orientar aquesta exposició cap a la demostració de les intenses connexions estructurals i homològiques entre el món del disseny i el de les arts plàstiques dins el gran marc de les pràctiques creatives inspirades per l’ideal de la innovació.
Tallers:
Circularitat per a temps turbulents. L'activisme des del disseny.
Taller semi-presencial dirigit a empreses i professionals del disseny, agents del Sistema Valencià d’Innovació (lanzaderas, instituts, centres i xarxes d’innovació, agències de desenvolupament local) startups, associacions de joves empresaris i estudiants d’art i disseny.
Reformular el valor del disseny com a eina capaç de respondre, de manera eficient, als nous reptes vinculats a la sostenibilitat mediambiental i social, i a la de les pròpies empreses.
Manuel Lecuona, Catedrático de Gestión del Diseño de la UPV (València).
Eneko Muruzabal de BILIBIN CIRCULAR (Donostia), Uxue Montero de EMOVERE (Donostia), Álex Jiménez. CEO de NUTCREATIVES y profesor del Módulo de Economía Circular de la UPC (Barcelona), Héctor Nicolau de NU-FURNITURE (Castelló), Mari Carmen Estevan de HOY ES EL DÍA (Alacant), Rafael Villar de INNOVA INDUSTRIAL DESIGN (Alacant), Pedro Sáez de MONNOU, diseño circular, social y regenerativo (València), Adolfo Ibáñez de BAUKUNTS ARQUITECTURA Y VIRTUALIZACIÓN (València), Tera Yegros de APU’A: diseñar con criterios de circularidad (València), Clara del Portillo de YONOH ESTUDIO (València), María Navarro de ADCV (València), Daniel Carpena, responsable de CLUB VIDEO JUEGO UPV (València), Samuel Miralles Salvador, socio inversor de NU-FURNITURE (Castelló), María Luisa Peydró, Tècnica I+D+i. Sector Cultural de LAS NAVES. CENTRE D’INNOVACIÓ (València), Pau Rausell, ECONCULT-UV (València) Jordi Sebastiá, IVACE (València) I i estudiants de l’EASD València.
Webinars:
Polítiques del disseny.
Kike Correcher (Filmac Centre S.L.) exposarà la seua valoració personal de la “World Design Policy Conference” celebrada els dies 3 i 4 de novembre a València. La webinar espera comptar tant amb representants de l’administració pública com de la societat civil, institucions acadèmiques i empreses.
Posada en valor i conservació del llegat documental en empreses de disseny
La posada en valor i conservació del llegat documental en empreses de disseny s’ha convertit en una tasca ineludible. El pla és comptar amb el testimoniatge d’alguns exemples de bones pràctiques, tant des del sector empresarial com des del col·leccionisme privat, per a, després, poder conversar sobre la importància del patrimoni generat per les empreses al llarg de la seua història, els problemes que planteja la seua conservació i quines són les perspectives de futur.
Disseny i innovació social
Amb esta Webinar es vol abordar el disseny no només des d’una perspectiva econòmica (expertise) sinó també des de la seua dimensió social, és a dir, vinculat a la seua capacitat per articular, des de la creativitat, la innovació i la participació, propostes encaminades a donar resposta a les noves i emergents realitats.
Una conversa entre diversos agents (societat civil, administració pública, entitats acadèmiques i empreses) amb l’objectiu de llançar interrogants i obrir línies d’investigació i col·laboració.
Galeria de l'Arxiu Valencià del Disseny
Escriu-nos, envia'ns imatges
Visita'ns, crida'ns
Adreça
Facultat de Geografia i Història - Universitat de València
Av. Blasco Ibáñez, 28
46010 València