Originàriament l'arxiu estava situat en una estada de l'edifici consistorial, una construcció de finals del segle XVIII que es manté en l'actualitat com a tal, on es trobava tota la documentació que havia generat el municipi des del segle XVI.
Posteriorment, amb la construcció de la Casa de la Cultura en 1972, la part més antiga d'aquesta documentació va ser traslladada a les dependències que ocupa encara hui en la tercera planta d'aquest edifici, ja que, amb el pas dels anys, el gran volum de documentació generada per l'ajuntament va ser motiu per dividir el fons documental en dos: l'històric i l'administratiu.
La primera ordenació del fons de l'arxiu de Cullera podem remuntar-la a 1550. Va ser duta a terme per l'escrivà Pere Cabrera i a ella li van seguir la de Francesc Folquer en 1646, la de Vicent Segura en 1753, la de Manuel Sapiña en 1866 i la de Jesús Villalmanzo en 1976.
Va ser duta a terme per l'escrivà Pere Cabrera i a ella li van seguir la de Francesc Folquer en 1646, la de Vicent Segura en 1753, la de Manuel Sapiña en 1866 i la de Jesús Villalmanzo en 1976.
Actualment, es treballa en la comprobació i registre de la documentació e inserció de dades de manera electrónica.
Realitzar un arxiu digital de tota la documentació que puga garantir la seua conservació al llarg del temps com a herència per a les generacions futures.
Fons documentals
Atenent la seua forma material podem distingir aquests tres grups:
La col·lecció documental en pergamí conservada actualment ascendeix a 310 peces. Cronològicament van des de 1283 a 1692, predominant les peces dels
segles XV i XVI, si bé els més importants i espectaculars pergamins, pel seu contingut i grandària són els dels segles XIII i XIV.
Es tracta d’aproximadament uns 5.000 llibres, del més variat format, des de simples quaderns de notes o esborranys, amb tapes de cartró, fins a monumentals “Padrons de la Peita”, i de la “Riquesa Rústica i Urbana” de mitjan segle XIX, enquadernats amb gruixudes tapes de fusta folrades de pell i proveïdes d’enormes caboixons a l’estil dels grans cantorals monàstics o catedralicis.
Són un conjunt d’aproximadament unes 4.000 caixes. Cal fer constar que moltes vegades tenen el mateix contingut que els llibres, i que la seua única diferència és què aquests estan enquadernats i els lligalls no. Per això moltes col·leccions de llibres cal vindre a completar-los ací.
Documents més destacats
– Privilegis atorgats per la Cancilleria Reial d’Aragó.
– Concòrdia de Carlos II amb la vila de Cullera.
– Pergamí atípic on podem veure el “plànol de la Casa del Consell i Presó de la vila”.
– Llibres dels Jurats.
– Llibres d’actes capitulars o del Ple de l’Ajuntament.
– Llibre Major de la Vila de Cullera.
– Llibre d’Administració de les almoines a La nostra Senyora del Castell, patrona de Cullera.
– Padrons de Riquesa.
– Llibres de la Peita.
– Protocols notarials.
– Cartell anunciador de les festes patronals de 1907.
Serveis i activitats
– Informació general sobre fons de l’arxiu.
-Assessorament i orientació personalitzats.
– Atenció de consultes presencials, via telefònica, correu ordinari o
electrònic.
– Possibilitat d’utilització d’instruments de descripció (guies, inventaris i catàlegs) com a material de suport a l’investigador i al públic en general. La consulta és de lliure accés, amb les restriccions marcades pel Reglament de l’arxiu i la legislació vigent.
– Biblioteca auxiliar. Col·lecció d’obres de referència, monografies i publicacions periòdiques sobre ciències auxiliars de l’arxivística i història local.
– Servei de reprografia. Poden obtindre’s fotocòpies o fer-se fotografies depenent de l’estat de conservació de la documentació.
– Visites guiades a l’arxiu.
Novetats de l'Arxiu Municipal de Cullera
No s'ha trobat res!
Ho sentim, no s'ha trobat cap contingut.
Escriu-nos, envia'ns imatges
Visita'ns, crida'ns
Adreça
Carrer de la Bega, 14, 46400 Cullera, València - Plaça de la Verge, 5, 46400 Cullera, València