Emilio Llueca Úbeda inicia, a la fi dels anys seixanta, la qual cosa seria l'Arxiu del cronista. Recull i classifica tot tipus de material documental, en principi de les localitats del Valle de Va segar i de la pròpia ciutat de Sagunt, on resideix el creador del fons documental des de 1963.
Més tard es planteja la necessitat de recuperar els documents, tant escrits com a gràfics de la ciutat de Sagunt i de la resta del Camp de Morvedre que va trobant-s'en tendes d'antiguitats i rastres valencians i en els seus freqüents viatges professionals, on visita i busca les existències en llibreries d'ocasió, rasclets i tendes d'antiguitats sobretot a París, Hamburg, Londres, Florència i Amsterdam.
El fons documental passés a formar part del propi arxiu iniciat com a resultat del seu treball de recerca com a cronista des de 1971, en ser nomenat cronista oficial de Benifairó de les Valls. L'Arxiu del cronista oficial de Benifairó de les Valls, Benevites i Quartell es consolida, passant a denominar-se Arxiu Llueca-Juesas d'Imatges de Sagunt.
Atès que a aquesta ciutat correspon més del 90 per cent de la documentació acumulada, i es posa a la disposició dels estudiosos i investigadors a partir de 1976, quan adquireix la família aquest compromís social amb la ciutat i la seva comarca.
Fons documentals
Quan s’inicia l’Arxiu, recollint tot allò que alguna manera tingués relació a Sagunt o el seu entorn, el seu promotor no troba el suport oficial sol·licitat a l’Ajuntament de Sagunt i algunes institucions locals. La dedicació i l’esforç econòmic realitzat ha donat com resultat la formació d’un interessant fons a l’hora de documentar aspectes de la història de la ciutat de Sagunt i de la seva comarca. Documents (sobretot dels segles XVIII, XIX i XX), gravats, dibuixos, fotografies, mapes, plànols, targetes postals, retallades de periòdics, publicacions de petit format, cartells, història postal, publicitat de la taronja, etiquetes de vins, licors, croms, patrimoni, etc. són alguns dels materials que conformen l’Arxiu.
Gran part dels materials continguts en aquest fons documental
S’han mostrat en exposicions i congressos. Han estat i són base de molts treballs de recerca i elaboració de tesis doctorals, tesines, llibres, articles i informes jurídics sobre Sagunt i el Camp de Morvedre. Des de fa alguns anys el fons documental és consultat per estudiants, professionals, estudiosos i investigadors de molt diverses disciplines (arquitectura, història, geografia, belles arts, periodisme, imatge i comunicació, etc.) de la pròpia ciutat de Sagunt i de la comarca del Camp de Morvedre, com de fora d’ella.
Actualment s’està procedint a l’inventariat de tots els materials continguts en aquest arxiu, donant-los a conèixer a través de publicacions especialitzades.
Tots els préstecs, publicacions, exposicions, consultes i totes aquelles activitats que se celebren es realitzen sense ànim de lucre, ja que mai s’ha cobrat gens a ningú, totes les despeses corren amb càrrec a la família propietària del fons documental.
El general Vicent Rojo i Juan Negrín, en 1938.Efe
Video
2019. Homenantge al General Rojo, organitzat per l'Arxiu Camp de Morvedre
Sagunt rep homenatge al general Vicente Rojo. Una visita a l’antiga plaça Xocainet, recentment denominada com a plaça General Vicente Rojo, i una xarrada al CEIP Cronista Chabret varen ser els actes organitzats per l’associació Arxiu del Camp de Morvedre en col·laboració de l’Ajuntament de Sagunt per retre homenatge al militar i fill adoptiu de Sagunt.
Podcast
General Vicent Rojo: "Pongo por primera vez mi voz..."
La primera i única intervenció en la ràdio que es coneix de Vicent Rojo, el 18 de Gener de 1939 a Barcelona uns dies abans que Barcelona caigués en mans franquistes.
Podcast
Privilegis i honors de la ciutat de Sagunt
Entrevista a Albert LLueca, que presenta el llibre “Privilegios y Honores de la Ciudad de Sagunto”
Publicacions
Llibre la Sagunt Republicana (1931-1939)
Escrit per Albert Llueca bassant-se en els apunts d’Emili Llueca per a l’exposició del mateix nom que no es va realitzar durant la cel·lebració del 75 aniversari de la II República en Sagunt. I amb introducció de Josep Ramón Carbonell, col·laborador de larxiu.org.
Llibre La casa d'enfront (i altres històries)
Fa molts anys
Que tenia en ment escriure este llibre que hui, volgut amic i paisà, tens a les teues mans. Es tractava de reflectir en unes quartilles aquelles xicotetes històries viscudes per mi, i l'escenari de les quals foren els carrers de Quartell i la seua gent. Lloc on, al juliol del 1949, vaig vore per primera vegada la llum del dia.
Ja de xiquet vaig voler escriure alguna cosa així com la meua pròpia història, la meua pròpia crònica. El meu diari. Volia deixar constància del viure de la meua família, dels meus pares, dels meus germans i de mi mateix. Sense oblidar-me de totes aquelles persones que, d'una manera o una altra, van formar i formen part de la nostra pròpia existència, encara que siga a la llunyania. Per descomptat que no podia oblidar-me de la tía Carmen Asensi, la veïna de “la casa d'enfront”.
No volguera continuar estes línies sense aclarir
Que quan en estes pàgines parle de la "tia" o el "tio" no el faig de forma despectiva. Els termes "tia" o "tio" en els nostres pobles de La Vall de Segó tenen un significat molt especial, íntim, de familiaritat. Moltes vegades el seu significat supera als autèntics llaços consanguinis de família. En gran nombre d'ocasions el tractament de "tia" o "tio" a sigut substituït pel de senyora o senyor, en estes pàgines, quan així ho hem cregut oportú. També el malnom, o "apodo", juga en la nostra societat un paper molt important. Per això en moltes ocasions és inevitable acompanyar al nom de pila el malnom. No significant per això un tracte vexatori, sinó tot al contrari, se citen amb gran respecte i afecte, màxim quan els seus "titulars" es consideren totalment identificats amb ells i inclús l'utilitzen amb tot orgull.
Al llarg d'estes pàgines
Seràn citats molts dels nostres amics i conveïns, ja que ells també són els protagonistes d'estes històries; citant-se per això amb els seus noms i cognoms ja que este llibre no arreplega històries fantàstiques, de ficció, sinó tot el contrari; tracta de recuperar la memòria d'un temps viscut per persones senzilles però tan honestes i humanes, que s'han fet mereixedores de ser recordades en la nostra xicoteta història; la del nostre poble. Són molts els records, les xicotetes i grans històries viscudes per mi i la meua família des de l'estiu de l'últim any de la fosca dècada dels quaranta fins a 1965, és a dir, des del meu enllumenament a Quartell fins al nostre trasllat a Sagunt en 1965. Van ser 15 inoblidables i irrepetibles anys.
El meu llibre, La casa d'enfront
Veu precisament la llum quan es compleixen els cinquanta tres anys de la nostra absència de Quartell , lloc on es desenrotlla esta història. M'agradaria que algun dia algun amic, o el propi Ajuntament col·locarà en la paret, molt a prop de la seua porta d'entrada, de la casa on vivia la tia Carmen i la seua família, una senzilla, com era la tia Carmen, placa que diga; "Aquesta es la casa d'enfront". El perquè del seu títol, ”La casa d'enfront”, és molt senzill. No sorgeix per casualitat. En la casa d'enfront, en el carrer del Banc, vivia la tia Carmen, davant mateix d’on vivíem nosaltres. En aquella casa va transcórrer gran part de la meua infància i els albors de la meua primera joventut. Aquella casa, escenari de moltes de les meues històries, i els seus habitants van ocupar i encara ocupen un lloc molt important en les nostres vides, tant per a mi com per a la meua família.
Ple de records i enyorances
No tindria sentit sinó reflectirà la realitat històrica de l'espai i del temps viscut que abraça, i per descomptat de totes aquelles persones, coprotagonistes de la meua història. Per estes pàgines desfilen gran nombre dels nostres conveïns, molts d'ells lamentablement ja no estan entre nosaltres. A tots ells guarde un record molt especial.Mai he deixat de visitar, quan els meus múltiples quefers me'l permeten, el meu poble. M'agrada passejar per els seus carrers, els velles i els nous. Observar com creix i recordar els meus infantils anys viscuts amb la meua família a Quartell. Trobar-me amb vells amics i companys d'escola i de jocs. Recordar amb ells temps pretèrits i quan puc parlar, escriure i donar a conèixer, a través dels meus llibres, articles i xarrades, a Quartell, el meu poble, del que un dia el seu Ajuntament em va distingir amb l'honrós títol de Cronista Oficial.
Galeria de l'Arxiu Llueca-Juesas d'imatges de Sagunt
Escriu-nos, envia'ns imatges
Visita'ns, crida'ns
Adreça
Sagunt