l'Arxiu Municipal d'Albaida es troba situat en la planta baixa de l'Ajuntament (al costat de la biblioteca i amb el mateix horari).
Ocupa dues sales (Arxiu Administratiu, Arxiu Històric). Ordenança regula el servei. A.M.A.H. (Arxiu Històric), 25 m2., 544 caixes, 63 metres lineals; Arxiu Administratiu, 62 m2., 2685 caixes, més de 500 metres lineals.
L'origen del Arxiu Municipal d'Albaida es remunta a quan Jaume I va crear l'Universitat o el Consell d'Albaida.
Dades extremes: 1283-2022
Fons documentals
- Fons Administratiu.
- Fons Històric. quadre classificació del seu fons. 31.655 registres (expedients, lligalls).
Serveis i activitats
- Informació general
- Consultes
- Visites escolars
- Accés lliure
- Repografia
- Articles en revistes d'investigació
- Llibres de festes, facebook, col·laboració amb Mancomunitat, Universitats, Ajuntaments, , investigadors
- Gestió documental electrònica (EsGestionaPublico), preservació, conservació i restauració.
Documents més destacats
Tot el seu fons és important. Guardem 116 pergamins, 452 àpoques en pergamí. Albaida al ser cap del Marquesat d’Albaida, el seu arxiu té un gran valor comarcal.
Restauració
1559 - Joc de naipes
Restauració
1546 - Pergamí de música
Entorn Sociocultural i Econòmic d’Albaida
Al-Baidà” és un adjectiu àrab que vol dir “la blanca o les terres blanques”. Nom que des d’abans del segle XI (castell vell d’Albaida) anomena tota la Vall, el riu i l’actual comarca central de la Comunitat Valenciana.
Albaida es troba situada al sud de la província de València en la comarca de La Vall d’Albaida. El poble està localitzat a 323 metres d’altitud i té 5.989 habitants (cens del 31-12-2021). És un poble dinàmic amb una economia diversificada. El terme municipal és de 35,25 km² i és un territori ondulat essent la muntanya més alta la Covalta (850 m.).
En el paisatge predominen les terres blanques i els barrancs profunds. El pas natural de canvi de província i accés a les muntanyes alcoianes és per l’anomenat port d’Albaida. Prop d’aquest pas trobem el barranc del Naixement, que dona lloc a la formació del riu Albaida. La situació d’Albaida l’ha converteix des de fa segles en un important nus de comunicació: camí reial Xàtiva – Alcant, autovia Xàtiva – Alacant. Per això la dita “rodes per on rodes, a parar a Albaida”.
Albaida té un clima mediterrani amb una temperatura mitja de 16ªC i una mitja pluviomètrica d’uns 600 mm/any. Sol nevar en les muntanyes una vegada a l’any i quan més plou és amb els temporals de llevant i gregal en la tardor. El vent de ponent bufa fort, sec i càlid i les boires és un fet recurrent a l’hivern i la primavera. El bosc és de carrasques, pins i espècies associades i la fauna pròpia d’aquest bosc (porc senglar, raboses, conills, perdius). Vora riu creixen els xops, oms, juncs i canyes.
Al poble hi ha una escoleta infantil privada (les monges “La Inmaculada”) i una municipal “La Vila”. Dues escoles públiques que abasta l’educació primària i infantil de 3 a 5 anys (“Covalta” i “Elias Tormo”). Un institut d’ensenyament secundari “Josep Segrelles” que també oferta cicles formatius i una escola permanent d’adults “Concepción Carpí” amb una gran diversitat de cursos en educació no reglada.
Aquesta infraestructura educativa no sols abasteix al poble en edat d’escolarització, també assumeix alumnes dels pobles veïns.
Respecte als aspectes culturals el primer que devem de dir que Albaida és un poble valencià-parlant que es troba en tots els àmbits administratius, socials i acadèmics.
En aquest punt hem de remarcar un tret molt important al poble: el patrimoni històric -artístic cultural com ha resultat d’una llarga història. Podem parlar de:
Esglésies, ermites i convents: l’església de l’Assumpció construïda al segle XVII sobre l’antiga mesquita; l’església de la Nativitat de l’Aljorf; convent dels Caputxins (segle XVI) i dels Dominics de Santa Anna (s.XV); ermites (Roser, Gràcia, Miquel, Antoni, Josep, Calvari, Salvador);
El campanar i el seu toc manual des de l’edat medieval;
El castell vell, construcció del segle XII;
El Palau Marquesal construït en diverses fases entre els segles XV-XVI) i on actualment es troba ubicat el MITA (Museu Internacional de Titelles) ;
La casa Vallcaneda (actual ajuntament) del segle XIII;
La Casa- Museu “Josep Segrelles”;
Les antigues muralles i portes medievals (la Vila i Aljorf);
Les sèquies (del Port), les fonts públiques (La Vila, Argamassa, del Barri,etc.) i els molins d’aigua (Nou);
Les xemeneies industrials.
No podem oblidar que Albaida és un poble amb moltes associacions de tot tipus on la gent és molt participativa.
Associacions Socials com els Jubilats, del Comitè d’Agermanament “Ruelle sur Trouve”, els Donants de Sang, l’ames de casa, càrites, les germanors de Setmana Santa, l’associació del Barri de Sant Antoni.
Associacions Ecologistes com el grup de Les Tosquetes. Juvenils com els quintos i els scouts.
Associacions Culturals com el grup teatral “La Inestable”, les danses “La Vall”, el cultural “La Morca”, la colla i gremi de Campaners, les tres bandes de música i la de cornetes i tambors, l’agrupació vocal coral.
Les lúdiques com la junta central de moros i cristians, la comissió de festers, les camareres. Les esportives com els clubs de futbol, bàsquet, pilota, motos, etc. i les seues respectives escoles esportives.
Albaida ha estat tradicionalment un poble agrícola acompanyat d’una típica indústria cerera (principis del segle XX) i tèxtil (segona meitat del mateix segle XX).
En l’època dels àrabs, Albaida era una vila industrial important amb la seda (les moreres i els cucs). Aleshores, resulta evident que el major pes del sector industrial és el que genera més ocupació i llocs de treball.
Podem dir sense por a errar que el tèxtil ocupa 3/4 parts de la població que treballa actualment. El sector turístic és molt marginal.
Respecte al sector serveis, les principals activitats són comerços al detall, a més a més, d’empreses dedicades al transport. El sector de la construcció no desenvolupa cap paper important.
Un aspecte de gran transcendència és l’elevat número de llocs de treball que es troben en una situació d’economia submergida on la dona és la principal font de mà d’obra en tallers de plecs i empaquetatge en el sector del tèxtil.
Novetats de l'Arxiu Municipal d'Albaida
Escriu-nos, envia'ns imatges
Visita'ns, crida'ns
Adreça
Plaça major, 7. 46860 – Albaida