L'Arxiu Municipal de Sant Joan d'Alacant reuneix el fons documental produït per l'Ajuntament de Sant Joan d'Alacant al llarg de la seua història com a municipi independent
Els seus fons es remunten a la meitat de segle XIX, plasmant l'evolució d'un municipi que era el cor de l'Horta tradicional alacantina. No obstant això, l'economia, basada en l'agricultura, ha donat pas a una població dedicada al sector serveis, i això es veu en el creixement de la població, que d'uns escassos 3.500 habitants, ha passat en a penes cent anys a més de 20.000.
Aquests canvis també es plasmen en l'Arxiu que reuneix gran quantitat de documentació que ens parla d'un passat marcat pel discórrer de les séquies i els ritmes del camp, a una vida urbana arrelada en les seues tradicions. De la preocupació per conservar l'Arxiu tenim constància en els primers inventaris redactats en el segle XIX o bé, per les obres de condicionament de prestatgeries per a arxiu en plena Guerra Civil.
Ja entrat el segle XX l'Arxiu va ser reunit a la Casa de Cultura per a finalment ser traslladat a la seua actual seu. Actualment, a més de la documentació en paper, l'Arxiu s'encarrega de la gestió de la documentació electrònica rebuda o produïda per l'Ajuntament.
Fons documentals
- l'Arxiu Municipal de Sant Joan d'Alacant, a més del fons municipal, és a dir, la documentació produïda i rebuda per l'Ajuntament en l'exercici de les seues funcions i al llarg de la seua història, custòdia altres fons i col·leccions. En primer lloc, i lligat al fons municipal, existeixen dues col·leccions, d'una banda, la de Matrius de segells, que reuneix els segells utilitzats i retirats per l'Ajuntament per a validar els seus documents oficials; i d'altra banda la Col·lecció Municipal de fotografia, en la qual s'integren repertoris d'imatges realitzades, cedides o adquirides per l'Ajuntament. En segon lloc, existeixen els fons incorporats, dividits al seu torn en tres blocs. El primer bloc són les organitzacions o institucions, entre les quals destaquen els fons de Prefectura Local de FET-JONS, la Cambra Local Agrària, el Grup Escolar Cristo de la Paz, el Grup Fotogràfic de Sant Joan, l'Associació Cultural Lloixa, el Moviment Júnior d'Acció Catòlica i la Comissió de festes del Santíssim Cristo de la Paz. Un altre bloc és el que aglutina els fons de persones i famílies destacades, entre ells el de Maruja Pastor Galbis, el d'Ana Fernanda Ballenilla Fajardo, el de José Sala Sellers, el d'Amelia Asensi Bevià –que dóna nom a l'edifici d'Arxiu i Biblioteca-, el d'Isidro Buades Ripoll –cronista i autor literari- i el de la Família Mira amb el conjunt documental de la fàbrica Cadires Mira. Finalment, el tercer bloc dels fons incorporats està format per un ampli grup de col·leccions particulars entre les quals destaca sens dubte la de Miguel Martínez-Mena amb documents molt curiosos sobre l'Hospital de l'orde de Sant Joan de Déu a Alacant o l'organització del V Centenari de la relíquia de la Santa Faç
Serveis i activitats
- Consulta de fons documentals, assessorament a la recerca, activitats de difusió, exposicions, visites didàctiques i guiades. Projecte de memòria oral col·lectiva Sant Joan t’Estime, desenvolupat amb Participació Ciutadana.
Documents més destacats
l’Arxiu Municipal de Sant Joan alberga 1.250 metres lineals de documentació i entre ells hi ha documents de tota índole relacionats amb “el vivir de un pueblo” com diria l’autor local Federico Sala Seva. No obstant això, si haguéssim de destacar aquells singulars, sens dubte hem de parlar del Llibre Registre de Passaports (1847-1853), primer registre de veïnes i veïns que es desplaçaven des de Sant Joan a altres localitats, o el projecte d’Alineacions i reforma de la Vila de 1897, primer instrument de disseny del creixement que experimentaria la nostra població.
Ja entrat el segle XX hem de destacar les Fitxes clasificadores de soldats –més de 400- de 1939, o tots els expedients d’obres en el traçat de séquies, braçals i filloles, reflex del trànsit d’un municipi agrícola a un altre dedicat als serveis. I finalment hem de citar tots els documents que componen el fons d’Isidro Buades Ripoll (1928-2019), cronista de la Vila i autor de rondalles, contes, poemes, articles i obres de recerca local, que va voler dipositar a l’AMSJA el seu llegat per a enriquir el patrimoni del seu estimat Sant Joan de l’Horta.
Documents digitalitzats
Pressupost ordinari 1869-1870
Padró d'habitants de 1872
Padró d'habitants de 1886
Llibre de Passaports de 1847-1853
Escriu-nos, envia'ns imatges
Visita'ns, crida'ns
Adreça
Avinguda Rambla de la Llibertat, 22, 03550, Sant Joan d’Alacant