L'Arxiu Municipal d'Oriola no té edifici propi i es troba dins de la Biblioteca Municipal María Moliner, inaugurada el 2013.
Durant la seva existència ha estat als diferents llocs ocupats per l'Ajuntament de la ciutat, el darrer el Palau del Marquès d'Arneva, actual seu de la casa consistorial, d'on va passar el 1994 a la Biblioteca de l'Estat Fernando de Loazes en virtut d'un conveni de dipòsit amb la Conselleria de Cultura. L'any 2014 es va realitzar el trasllat dels fons a María Moliner on ocupa dues sales, una dedicada a dipòsit, que no admet més documentació, i una altra a consulta on s'atenen els usuaris.
Fons documentals:
L’Arxiu Municipal d’Oriola està format principalment pel Fons Municipal, on es pot trobar la documentació típica rebuda i generada per qualsevol ajuntament com els llibres d’actes del Ple, llibres de comptabilitat (comptes de clauria a l’època medieval i foral, comptes de Propis al XVIII, llibres majors, de pressupostos, etc, a partir de 1845), allistaments i altres documents sobre cinquenes i milícies, correspondència, padrons d’impostos, expedients d’eleccions, etc. També s’ha conservat a l’arxiu una nombrosa sèrie de llibres de fàbrica de les tres parròquies més antigues de la ciutat que arrenca al primer quart del segle XVI i arriba fins al segle XIX, i nombrosos processos doncs els justícia, jurats i altres oficials municipals de lèpoca foral van tenir competències judicials.
Barrejada amb la documentació municipal es troba la documentació de l’Hospital de Sant Joan de Déu i la de la Casa de Misericòrdia, i altres fons entre els quals pel seu volum cal destacar el de la Governació d’Oriola a l’època borbònica, en què podem trobar informació sobre les localitats que hi pertanyien i també processos. Menys voluminós que aquest són el del Jutge i Junta de Temporalitats d’Oriola, sobre l’expulsió i administració dels béns dels jesuïtes, l’Arxiu Municipal de Molins, localitat agregada a Oriola a finals del Segle XIX, el de la Subdelegació de Policia de Oriola, amb documentació sobre l’actuació a la ciutat i la seva governació entre 1824 i 1836 del que avui és la Policia Nacional, i el del Comitè Local de Refugiats que va desenvolupar la seva activitat durant la Guerra Civil. De menor mida, alguns només un llibre o lligall, s’han conservat fons d’organismes de caràcter comarcal, local, gremis i associacions.
L’Arxiu Municipal d’Oriola ha rebut donacions d’arxius personals, com el de l’historiador i arxiver Justo García Soriano i el de l’historiador José Escobar Briz entre d’altres, col·leccions de fotografies, com la del periodista Joaquín Ezcurra Alonso, i còpies digitals de les de l’alcalde Pedro Cartagena Bueno i Sigfrido Enz Meseguer. També es conserva, com a dipòsit, l’Arxiu de la Reial Associació de Cronistes Espanyoles (RAECO).
Documents més destacats:
Entre els documents més destacats de l’arxiu es poden citar el Llibre de privilegis i reals mercedes concedides a la molt noble i molt lleial ciutat d’Oriola, també conegut com a llibre de privilegis d’Oriola que conté copiats molts dels concedits a la ciutat entre els regnats d’Alfonso X el Savi de Castella i Ferran el Catòlic d’Aragó. També és molt interessant la sèrie de contestadores o llibres d’actes capitulars no només per la seva antiguitat, comença el 1353, sinó per la informació que aporta sobre altres localitats de la comarca que al seu moment van pertànyer a l’Oriola i les relacions d’aquesta amb ciutats veïnes com Alacant, Múrcia i altres. Encara que no és un document d’arxiu també se’n troba formant part l’única còpia conservada dels Anals d’Oriola de Pedro Bellot, obra manuscrita del primer quart del segle XVII en què, en forma d’anals, l’autor va fer una història de la ciutat des de l’any 1353 fins a finals del segle XV, dedicant un capítol final a les Germanies.
Serveis i activitats:
El fitxer ofereix servei de reprografia, encara que es permet fotografiar lliurement tots els documents que no estiguin digitalitzats i l’estat de conservació dels quals ho permeti.
Amb caràcter regular no es realitza cap activitat; fins fa uns anys s’exposava un Document del mes, però la manca de personal ha fet que l’Arxiu Històric obrís només dos dies a la setmana, per això s’ha suprimit. Rebeu visites concertades d’institut, col·legis i alumnes d’universitat que vulguin conèixer l’arxiu. Alumnes de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant han realitzat classes pràctiques amb documents dels segles XVI i XVII, i es fan petites exposicions de documents a alumnes d’institut que visiten l’arxiu perquè es puguin fer una idea dels fons que conté, i als de l’assignatura de Valencià perquè comprovin que a la ciutat i la seua comarca es va parlar aquesta llengua fa 300 anys.
Dates extremes:
1321-1976 (predomina 1353-1945). Aquestes són les dates extremes els documents originals que es conserven, encara que la sèrie més antiga, els llibres contestadors, arrenca el 1353 ja que anterior a aquesta data només hi ha alguns documents solts i còpies de privilegis l’original dels quals no es conserva, el més antic de 1265 Posteriors al 1945 hi ha també documents, encara que gairebé tots són a l’Arxiu Administratiu per manca d’espai a l’Històric.
Entorn sociocultural
Oriola declarada Conjunt Artístic Històric
Oriola saviesa a la Mediterrània
Oriola referent de la Cultura Valenciana
Ruta Miguel Hernández
Casa Museu Miguel Hernández
Joan Manuel Serrat canta "Nanas de la cebolla" de Miguel Hernández
Joan Manuel Serrat canta "Elegía" de Miguel Hernández
Fullet exposició "Miguel Hernández. 50 x 50. Oriola. 22 anys després..."
Vídeo Oriola T'espera
Escriu-nos, envia'ns imatges
Visita'ns, crida'ns
Adreça
Plaça de la Salut, 1. 03300 Oriola - Alacant
bibliotecamariamoliner@orihuela.es965 302 891 Biblioteca María Moliner