L’aparició de documentació relacionada amb la Reial Sèquia de Carcaixent comença al mateix temps que el Rei Felip IV aprova la petició d’agafar aigua del riu Xúquer per a reg. Prova d’açò es el document mes important que es conserva a la institució, el Reial Privilegi del 17 de Novembre de 1654, per a la construcció de la nova sèquia.
Es poca la documentació que es conserva d’esta època, degut a que l’arxiu de la institució es trobava antigament en dependències municipals i va sofrir alguns desastres, un d’ells les revoltes revolucionaries del 19 de Setembre de 1911 amb motiu de la Campanya contra la Guerra d’Àfrica, on els exaltats van provocar un gran incendi que va afectar la sala de Juntes de la Sèquia on es va cremar quasi la totalitat de la documentació i tiraren a la via publica gran quantitat de documents de la Reial Sèquia, Administració de Consums i Ajuntament.
Conseqüència de la tensió i el conflicte entre l’Alcalde i els agricultors que formaven part de la Junta Administrativa i de Govern, s’acorda en 1925 construir un nou edifici en el pati de l’antiga ermita de la Sang o casa Escola de xiquets, cedit en venda a la Comunitat de regants per part de l’Ajuntament per la diferencia resultant a favor de l’Ajuntament d’unes obres realitzades per la Reial Sequia en l’edifici que fins aleshores ocupava. S’inaugura en 1929.
Es aleshores quant l’arxiu passa a les noves dependències. En el nou edifici l’arxiu es trobava en la planta baixa fins que, en 1982 va sofrir les devastadores inundacions que afectaren el poble. Va ser per això que es va decidir traslladar-lo a la primera planta de l’edifici.
Primerament estava en una habitació interior i amb poca ventilació. La documentació es presentava en prestatgeries, una part de la qual estava ordenada en lligalls, la resta solta. L’estat de conservació era regular, hi havia documentació afectada per la Pantanada de 1982, per fongs, taques de humitat, foc i òxid produït per objectes metàl·lics.
Es realitzaren tasques de neteja d’elements nocius i col·locar la documentació en caixes i carpetilles. També es va crear un quadre de classificació adaptat a la Institució, un catàleg -inventari, fitxes manuals i la col·locació de plànols en cartutxos cilíndrics.
Actualment l’arxiu s’ha traslladat a un altra dependència, amb il·luminació natural i ventilació, mes gran i on s’han col·locat prestatgeries metàl·liques i les caixes estan correctament ordenades numèricament.
Des de 2020 està integrat al Sistema Arxivístic en Xarxa (SAVEX) de la Generalitat Valenciana i visible en l’Opac.
Dates extremes:
1654-Actualitat
Fons documentals:
Fons Reial Sèquia de Carcaixent.
Fons Comunitat de Llauradors i Sindicat de la Policia Rural.
Documents més destacats:
17 de Novembre de 1654, per a la construcció de la nova sèquia. Aprova una escriptura de 23 capítols. La coberta del llibre es de pell de color marró amb un gravat central en forma oval i una llegenda que diu “SACO ESTE PRIVILEGIO MARTIN TALENS AÑO 1654”, les fulles son de pergamí i esta redactat en llatí i en valencià. Restaurat amb motiu de la celebració del 350 aniversari de la construcció de la Reial Sèquia de Carcaixent.
1676 i per a realitzar l’ultima fase de la construcció es realitzaran dos censos o hipoteques mes, una de 2.000 lliures de la qual es desconeix el nom del prestamista i l’altra de 4.000 lliures, equivalents a 140.000 jornals, prestades per Na Ines Sanz de Valencia. Aquesta hipoteca es va acabar de pagar en 1857, 191 anys a un successor de Na Ines Sanz, sent Alcalde de Carcaixent Jose Talens Cucó i Síndic de la Sèquia Juan Bautista Carbonell.
Renovada per altra de 1998-1999, els terrenys que ocupa la Reial Sèquia de Carcaixent consta de 12,6 metres fins l’encreuament amb el riu Albaida i a partir d’aquest punt segueix amb una amplària de 5 metres i secció triangular fins el Partidor de Carcaixent, comprenent una superfície total de 22 hectàrees, 7 àrees, 97 centiarees i 42 decímetres quadrats, distribuïda en diferents trams i obres que integren la sèquia al llarg dels termes que traspassa.
Concessió Real
Serveis i activitats
– Servei intern a l’Administració
– Servei extern al ciutadà;
– Sala de Consulta
– Servei de fotocòpies
Escriu-nos, envia'ns imatges
Visita'ns, crida'ns
Adreça
C/Julian Ribera nº 24, 46740 Carcaixent