Diuen que l’home és l’únic ésser viu que ensopega dues vegades amb la mateixa pedra, la qual cosa es tradueix, de fet, en què som, per un costat, extremadament tossuts, i per l’altre, en què ens costa molt fer autocrítica i, en conseqüència, aprendre dels errors. Per això, i per cap altra cosa, tenim tendència a ensopegar amb els mateixos obstacles.
Temps era temps quan pels anys 60 del segle passat (s.XX), a Albaida sols existia una biblioteca privada: la biblioteca de Segrelles. La biblioteca estava en la segona planta del museu. Va ser una biblioteca especialitzada, principalment, en les lectures de tipus infantil.
Des de l’ajuntament va sorgir la idea d’una campanya de promoció cultural al voltant del recent creat institut d’ensenyament mitjà i van pensar que la creació d’una “biblioteca pública” més cèntrica i per a tot tipus de lector; la qual poguera “despertar” el desig de sapiència i coneixements.
Escorcollant en l’arxiu municipal (1) ens hem trobat un expedient incomplet que es va obrir per sol·licitar la creació d’una biblioteca pública municipal al poble d’Albaida i que mai es va dur a terme.
*foto acta”
(1) Amb la Signatura 147/4 i codificat 2.8.2. A.M.A. (Arxiu Municipal d’Albaida)
Les dades s’inicien el 24 de novembre de 1964 quan per mig d’un acord plenari (2) s’acorda sol·licitar a la Dirección General de Archivos y Bibliotecas del Ministerio de Educación Nacional la creació d’una biblioteca pública. Es van basar en el decret de 4 de setembre de 1952 (3). El local elegit era la planta baixa de l’edifici municipal del carrer Elias Tormo,nº 1 on l’ajuntament faria les obres d’adaptació i moblament.
*En la foto podeu veure, com a curiositat, el model de taules i mobles a utilitzar*
La capacitat del local era per a 38 lectors i començarien amb un fons inicial de 3.310 volums. El projecte tècnic de l’obra més el pressupost d’adquisició del mobiliari era d’un total de 110.800 pessetes (4) . Però el temps passa inexorablement i la biblioteca seguia sense obrir-se. Per quina raó? “… las agobiantes múltiples atenciones que pesan sobre este ayuntamiento hacen difícil, pese a sus fervientes deseos la concepción de dicha cantidad de sus propios recursos, antes de demorar indefinidamente esta importantísima obra cultural…”
En poques paraules : no tenien, ja en aquells temps, diners per a la cultura.
Entre 1965 i 1966 sols disposen de 30 mil pessetes i intenten buscar ajuda en la Caja de Ahorros de València en forma de subvenció o a fons perdut (5) . Segueix passant el temps i el Centro Coordinador de Bibliotecas de la Diputació de València envia una carta amb data de 20 de novembre demanant al Senyor Alcalde que completen la documentació que falta de la instància presentada fa un any; puix sols tenen en Diputació, l’acord municipal i la mateixa instància. Continua mancant el projecte del local, el pressupost de les obres i la partida pressupostària.
El 27 de gener de 1966 s’acorda cedir, per part de l’Ajuntament d’Albaida, a l’Estat un solar per a construir un edifici de nova planta per a Biblioteca Municipal situat al carrer Sant Francesc amb un darrer intent de creació d’una biblioteca.
(2) Essent alcalde José Luis Boixader Pastor
(3) Servei Nacional de Lectura. Article 13, on s’expliquen les condicions i requisits
(4) 39.700 pts. d’obra i 71.100 pts. de mobiliari
(5) El 19 d’octubre de 1965 demanen una ajuda de 71.100 pts. per al mobiliari
*foto terreny*
La darrera data que trobem és de 20 de setembre de 1966 on la Diputació de València torna a enviar una carta dient que falten els mateixos documents. 6 anys després, en un Llibre d’Actes del Ple, amb data 21 de novembre de 1972 s’acorda cedir un solar de 2.200 metres quadrats al Ministerio de Educación y Ciencia per a Casa de Cultura i Centre Bibliotecari. On? al barri dels “Vitxitos” al carrer Olleria (6).
Hem d’esperar 16 anys per tornar a tenir notícies: acord plenari del 29 de març de 1988 (7) on es sol·licita a la Conselleria de Cultura, l’adhesió al conveni de creació d’una biblioteca pública municipal en la planta baixa (120 m²) del nou edifici municipal (en obres) situat a la Plaça Major, 7, tot d’acord amb l’Ordre 532 de 29 de juny de 1984 (8). Arribem a l’any 1991 (9) quan definitivament es crea la primera Biblioteca Pública Municipal d’Albaida. S’obri al públic l’estiu de 1992
(6) Tampoc es realitza aquest projecte
(7) Essent alcalde Pepe Bellver Julià
(8) Durant eixos anys (1989-1991) la “sala” s’utilitzà com: sala d’exposicions, cursets per a les associacions, cobrament de la contribució
(9) Essent alcalde Joan Antoni Bodí i Quilis
foto mostrador*