Ubicació:
39.816026920006905, -0.41976370288341003
Any 2008
Un dels presos va ser el dramaturg Antonio Buero Vallejo, que va estar a Soneja poc més de quatre setmanes.


Soneja va ser una de les localitats on la Columna d'Ordre i Policia d'Ocupació de València va anunciar, a partir del 7 d'abril, que s'havia establert allò que el mateix exèrcit vencedor anomenava un “camp de concentració”. Aquest camp de Soneja es localitzava, en sentit estricte, al mateix edifici on s'ubicava la indústria paperera de Soneja, així com als seus camps del voltant; tot això, a la partida del Cap de l'Horta, situada al marge dret del Palància.
El camp aconseguia una extensió aproximada de 2'5 ha (25 000 m2), quedant tota la superfície envoltada per un filat baix d'arç, els més de 600 metres lineals del qual es desplegaven al llarg de les acàcies que flanquejaven el tram de carretera previ al pont i als marges d'algunes sendes i camps de cultiu. Els soldats republicans retinguts es van amuntegar al recinte tancat, mentre que els comandaments de l'exèrcit franquista i la resta de personal encarregat de la vigilància del camp residia a l'edifici principal de la Paperera del Palància. Els terrenys ocupats per presoners, o simplement per on se'ls permetia moure's, s'estenien també per altres partides confrontants, com eren la Mantellina, Noyanta, el Salt, Barrachina i fins al Garroferal, al marge esquerre del riu, on els filats eren inexistents. Els límits del camp, per tant i en un sentit ampli, aconseguien la partida del Garroferal pel nord, la del Cap de l'Horta per l'est, el nucli urbà al sud, i per l'oest el camí que abandona la població per travessar el riu en direcció a Almedíjar.
La massa de persones capturades va arribar a ocupar unes 52 ha (520.000 m2) en total. Tot i així, els presoners amb més graduació van ser retinguts en un altre edifici, allunyat uns 600 m de la paperera. Es tractava de l'ermita de Sant Francesc Xavier. I si s'entén com a tasca complementària el fet de retenir per separat diferents presoners un i altre edifici, en funció de la graduació militar d'aquells, aleshores es poden qualificar com a “un complex concentracionari” ambdós centres coexistents a la mateixa localitat.
L'escàs mes que va romandre actiu el camp de Soneja (es va clausurar el 2 de maig), així com el tan proper de Sot de Ferrer (clausurat el 26 d'abril previ), van passar per les portes 25 299 presoners, sense cap raó que per ser classificats i redistribuïts on aquesta classificació els deparés.
[Informació presa de Rodríguez i Rodríguez, M.-À. (2019). "Soneja 1936-1939: rereguarda en guerra, camp de concentració en postguerra (Part II)". Butlletí de l'Institut de Cultura Alt Palància, 26, pàg. 93-120. Segorbe (Castelló): Institut de Cultura Alt Palància. Disponible a la Biblioteca municipal de Soneja i a
Boletín del ICAP nº 26