Amb el vostre permís i abans de parlar sobre el dia de demà, farem un incís i parlarem del dia de hui.
És dijous, vespres del dia 8 del tercer mes de l’any i hui es celebra el Dia Mundial de la Lectura. Sí, el dia 7 de març, la creació d’este dia mundial va sorgir per iniciativa de l’organització internacional Lit World l’any 2010, amb la intenció de fomentar l’hàbit de la lectura per a crear consciència que en el món hi ha més de 700 milions de persones analfabetes.
Anem al que anem. Plou i No Plou. La deixarem caure quan ploga que falta tenim.
S’obri la porta de la biblioteca i veig 3 paraigües. Entren 3 usuàries amb carnet lector des de fa un grapat d’anys. Els mestres els han manat fer un treball sobre el Dia Internacional de la Dona.8 de març.
Una, és negra, sa mare és africana; l’altra, és emigrant, procedeix dels països de l’est europeu; i la tercera, és aborigen (de la terreta). Les tres parlen entre elles en valencià i em pregunten que volen fer una treball sobre el dia de la dona un poc diferent. No sols copiar i pegar del google i de la wikipèdia. Com “quasi sempre”, les biblioteques responem a les preguntes que ens fan i els fem arribar un grapat de llibres del “Raconet Lila” i els ajudem a escorcollar entre el maremàgnum d’informació dels buscadors d’internet.
Trobem en la pàgina de l’associació de dones periodistes la següent informació : el 8 de març es celebra en tot el món, menys en els països musulmans, però no està clar l’origen del dia internacional de la dona. Són confosos. Si busquem en la historiografia espanyola, la vinculen a la commemoració de l’incendi d’una fàbrica tèxtil (Cotton) a Nova York l’any 1857 o 1908, depèn de les fonts on escorcolles. Les obreres de la fàbrica s’havien declarat en vaga per les insuportables condicions laborals. El propietari les va tancar i va pegar foc a la fàbrica. Moren 129 treballadores. Però, la historiografia nord-americana relaciona el dia 8 de març amb una manifestació (salaris baixos i 12 hores laborals per dia) de treballadores del tèxtil l’any 1908. En cap de les dues versions, segons diverses investigadores (A.I. Álvarez, R. Côte, L. Kandel, F. Picq) s’han trobat proves de de l’incendi ni de la manifestació.
En canvi, si hi ha proves de la vaga de les obreres de bruses (Triangle) de l’any 1909 a N.Y. A la mateixa, s’uneix el sindicat internacional de treballadors del vestit que dura 3 mesos, però sense cap èxit. Un any després, un incendi va destruir part de la fàbrica i van morir 146 treballadores. Aquest fet va ser la primera vaga de dones treballadores al Estat Units d’amèrica demanant millores en les condicions laborals, però tampoc seria l’origen del dia internacional de la dona.
El cert és que els orígens estan lligats als moviments obrers i partits socialistes d’Europa i els EEUU. Per exemple, “Woman’s Day”, un dia de reflexió i acció, va tindre lloc el 3 de maig de 1908 a Chicago reivindicant el sufragi femení i rebutjant l’esclavitud sexual. A Europa, en Copenhague l’any 1910, s’instaura el dia internacional de la dona (dret a votar, ocupar càrrecs públics, fi discriminació laboral, dret a treballar i estudiar) que es celebra el 19 de març de 1911 (Àustria, Alemanya, Dinamarca, Suècia) on van participar més d’un milió de dones (segons l’ONU). El dia de celebració va anar canviant fins 1914 quan s’institueix el 8 de Març.
Resumint, el Dia Internacional de la Dona no es pot vincular a un sols esdeveniment aïllat. És el procés transformador d’una societat canviant. Nacions Unides proclama l’any 1975 com a Any Internacional de la Dona i el 16 de desembre de 1977, l’Assemblea General va aprovar i convidar a celebrar el Dia de la Dona, el 8 de març de tots els anys.
És una, o són tres, o poden ser deu o poden ser totes les xiquetes del món. Totes teniu il·lusions i somnis, no tingueu por al senyor NoHAM (NoHoAconseguirasMai) encara que us òmpliga les butxaques amb pedres per a què no pugueu volar. Aneu a buscar al senyor SVP (SiVolsPots) perquè us farà unes ales que no es veuen, i que totes les qui teniu somnis i il·lusions les teniu amagades sense saber-ho per a fer-se realitat.
En https://www.albaida.es/va/pagina/guies-lectura trobareu unes guies de lectura sobre el racó lila, pla d’igualtats, integració social, dones de la ciència, etc.