Els noms dels carrers d’Albaida actual i els  noms Vox Populi (populars, tradicionals i històrics)

Els noms dels carrers d’Albaida actual i els  noms Vox Populi (populars, tradicionals i històrics)

/Comentaris tancats a Els noms dels carrers d’Albaida actual i els  noms Vox Populi (populars, tradicionals i històrics)

La onomàstica té una branca que estudia origen i significat dels noms propis de lloc. S’anomena toponímia. La toponímia (del grec τόπος topos, «lloc», i ὄνομα ónoma, «nom») és el conjunt de topònims d’un espai, és a dir, els noms de lloc. La primera senya d’identitat d’un poble és el seu topònim. 

 

Normalment la toponímia és un reflex dels oficis, esdeveniments, arquitectura, devocions, etc. d’un poble. Els noms dels carrers identifiquen els espais del poble mateix. Solen ser noms populars, tradicionals i/o històrics fins el segle XX on van començar a prevaldre els polític-religiosos. Malgrat tot, el nom popular continua essent d´ús comú i quotidià.  

 

La vella vila d’Albaida (segle XIII) es troba situada dalt d’un tossal rodejada pel riu Albaida i pel barranc del Bouet. Una orografia (muntanyes) que va influir en la toponímia del poble.

Jaume Gil-Mascarell (D.E.P.) i Luz Ortíz, a dues mans, fa quasi 40 anys (1985), van presentar un treball sobre toponímia d’Albaida d’un any en concret : 1626 en el col·loqui onomàstic celebrat a València. 

 

Fa ara quasi 30 anys (1995), a Ontinyent es va celebrar un doble col·loqui d’onomàstica, els quals van ser editats per Comercial Denes l’any 1997, els albaidins Vicent Terol i Abel Soler, també a dues mans, van presentar un treball on s’analitzava l’evolució urbana d’Albaida entre els segles XIII al XIX. 

 

Ara fa dotze anys, i com no a dues mans, Raul Vidal i Josep Moll, en el llibre de Festes Patronals i de Moros i Cristians (any 2011), van publicar dos articles sobre els noms dels carrers al segle XX. Un segle de desenvolupament urbanístic i industrial al poble.

 

Pel que fa a les fonts d’estudi dels 4 treballs, la majoria de recerques, òbviament, ha estat l’Arxiu Municipal d’Albaida. Documentació tant del tipus fiscal i econòmic com dels padrons i censos de veïnes i veïns.

Recuperar la toponímia històrica, tradicional i popular significaria recordar i recuperar la saviesa cultural albaidina. 

NOM ACTUALNOM POPULAR
BARRI S. ANTONI (el Bario)
VerónicaFus
Crist de la FeTrencat
S. Felip Neride Dalt
San Carlesde Baix
Arqueòleg BallesterAlacant o la Costera del Bario
Santa Annade la Costa
Entre Santa Anna i CalvariSèquia Pau
CENTRE
Sant Vicentde les agüeles (o dels Alberts)
Eduardo TorresLa Barrera
Sant JosepCostereta
Sant Lluís BeltrànGraner
Mestre FornasTint
Elías Tormo y Sant JoanNou
Plaça Pintor Segrelles Plaça de la Vila
BARRI DAVALL (cardavall o d’avall)
Otos Llacorellar(t)
Nicolás Factor Davall
Beniatjar Poma
ALJORF
Rvd. Vte. Segrelles Trinquet
Verge del Roser de la Font
Església Forn
Carretera d’Alcoi (direcció a Alcoi, cases de l’esquerra) Casetes de Botero
Josep Moll
Salut i pilota

Planol d'Albaida de Google Maps

Planol d'Albaida (Albaida Turisme)

Escriu-nos, envia'ns imatges

Pujar imatges

En enviar accepte la política de privadesa

Visita'ns, crida'ns

Adreça

Plaça major, 7. 46860 – Albaida

Xarxes Arxiu Municipal d'Albaida