Xarxa de refugis civils de Soneja

Xarxa de refugis civils de Soneja

/Comentaris tancats a Xarxa de refugis civils de Soneja

L'ofensiva cap a València –o Batalla de Llevant– es va executar entre el 23 d'abril i el 25 de juliol de 1938, data en què va quedar interrompuda en començar la Batalla de l'Ebre.

En el seu avenç cap a Segorbe i Sagunt per assolir València i, així , aïllar Madrid de la resta de la República i evitar el seu proveïment pels ports del llevant, l’Exèrcit revoltat va voler acovardir la població. No debades, la nostra guerra civil va ser l’escenari on es van executar els primers bombardejos de poblacions com a element de càstig i terror cap a la població civil.


A l’alba del dilluns 6 de juny, el comandament rebel va llançar un primer bombardeig sobre els habitatges del nucli urbà de Soneja, convertit en aquell moment en objectiu militar. Avions procedents de ponent van llançar desenes de projectils que van escombrar linealment diversos corrals i vivendes en el seu avenç cap a llevant. Però la població ja havia començat a excavar nombrosos refugis subterranis en llocs diversos (carrers amb pendent, terraplens propers a la vila o la cripta de l’església, entre d’altres), treballant en tandes oa través de brigades, preveient la cada vegada més propera fatalitat possibles atacs aeris.


Fins aquell dia, encara no havien estat apostats sentinelles a dalt del campanar per avisar el veïnat de la proximitat d’avions tocant la Miquela, la més gran de totes les campanes. A les 6 del matí van caure les primeres bombes sobre la vila, ia partir d’aquell dia no va faltar sentinella al campanar. La població, per la seva banda, es va afanyar a acabar els refugis iniciats. El 15 de juny, alhora que els pobles més propers a la ciutat de Castelló de la Plana –acabada de prendre– eren aconseguits per l’exèrcit alçat, la seva aviació bombardejava des de Terol la carretera que conduïa cap a Sagunt, en suport de les tropes terrestres , i amb ella, de nou, Soneja.

 

El 2022 l’empresa Ánima Arquitectura va procedir a identificar, prospectar amb georradar i catalogar els vestigis ocults de diferents refugis, la localització dels quals oferim aquí.

 

[Informació presa de Rodríguez i Rodríguez, M.-À. (2019). “Soneja 1936-1939: rereguarda en guerra, camp de concentració en postguerra (Part I)”. Butlletí de l’Institut de Cultura Alt Palància, 25, pàg. 149-180. Segorbe (Castelló): Institut de Cultura Alt Palància. Disponible a la Biblioteca municipal de Soneja. ]

Presentació del Catàleg del Patrimoni Bèl·lic de Soneja (equip redactor Ánima Arquitectura) 1

Presentació del Catàleg del Patrimoni Bèl·lic de Soneja (equip redactor Ánima Arquitectura) 2

Tornar a l'Arxiu Municipal de Soneja